Educatia prin sport ! – Confesiunile Mihaelei

Ne intrebam ce inseamna educatia si de ce se pune atat de mult pret pe ea.

Cuvântul educație derivă din substantivul „educatio”, care înseamnă creștere, hrănire, cultivare. Educația are sarcina de a pregăti omul ca element activ al vieții sociale. Despre conceptul de educatie s-a scris enorm incepand de la invatatii vremurilor demult apuse pana astazi cand s-a nascut conceptul de parenting. 

Educația diferă de la o etapă istorică la alta în funcție de condițiile materiale și spirituale ale societății. Educația este un fenomen social, specific uman, care apare odată cu societatea, dintr-o anumită necesitate proprie acesteia – aceea a dezvoltării omului ca om, ca forță de muncă și ființă socială.

Odată cu succesiunea epocilor istorice idealul, mecanismele, conținuturile, finalitățile educației s-au schimbat, au evoluat și s-au perfecționat. Educația este deci supusă schimbărilor istorice, ea apărând odată cu societatea din comuna primitivă.

Un mare invatat spunea despre educatie ca aceasta este ceea ce ramane omului in minte dupa ce a uitat tot ce a invatat. 

De cele mai multe ori educatia apare strans legata de scoala ca institutie. Insa este scoala singura modalitate de educatie? Cu siguranta nu. Este popular termenul de scoala vietii sinonim cu a invata sa te descurci in viata in orice circumstanta. Dar oare acesta este scopul in viata sa te descurci doar? Scoala este cea care transfera informatii in vederea pregatirii tinerilor pentru a deveni membri responsabili ai societatii iar scoala a fost mereu perceputa ca un lucru important in viata unui copil. Insa nu este nevoie sa facem din asta o regula. Chiar daca scoala este importanta, nu trebuie confundata cu educatia. Educatia inseamna mai mult decat a merge la scoala. 

Ea poate fi definita ca proces de invatare, de dobandire a cunoasterii, de dezvoltare a unor abilitati, valori, convingeri si obiceiuri.

Scoala nu este insa singura care poate educa. Te poti educa singur si devii autodidact insa si orice experienta care are ca rezultat dezvoltarea modului de a gandi, a simti sau a actiona poate fi considerata o experienta cu caracter educativ.

Exista cei 7 ani de acasa, timp in care copilul mic invata lucruri elementare de conduita sociala, cand se creioneaza atasamentul si anumite obiceiuri. Fiind un inceput de capitol in viata unui copil, acesta este important, acum se cladesc primele baze ale viitorului adult atat cognitiv cat si emotional. Educatia insa se poate face prin multiple modalitati: arta, calatorii, citit, joc.  Pentru a fi de succes ai nevoie ca individ de multe abilitati pe care nu le capeti la scoala. Ati intalnit cu siguranta oameni foarte buni in meseria lor insa la capitolul relatii sau empatie erau corigenti.  Acestea nu le gasesti in scoala ci prin experientele traite, citind, exersand poti sa te imbunatatesti si sa faci din tine un individ de care tie insuti iti place.

Exista insa si o alta modalitate de educatie: prin sport. Miscarea fizica este cea care te poate transforma intr-un om echilibrat atat fizic dar si psihic, poate sa te ajute sa fii mai disciplinat, mai suplu,  poate sa te dezvolte cognitiv. Omul trebuie privit ca un tot unitar integrat in lume prin minte, suflet si trup. Nu degeaba exista celebra zicala:Minte sanatoasa in corp sanatos. Orice inclinare integrala a balantei ori catre trup ori catre suflet duce la dezechilibru. Nu se poate performanta sportiva sau doar practicarea unui sport fara o minima aplicare cognitiva si nici o viata minunata si de succes fara un minim de miscare. 

Sportul educa mintea si modeleaza corpul. Sportul, fie de performanta, fie practicat ocazional, impreuna cu parintii, fratii, prietenii aduce numeroase beneficii. Sportul ne ajuta sa ne cunoastem mai bine, sa ne autodepasim, sa ne educam emotiile, sa luam decizii, chiar si presati de timp, sa invatam sa devenim competitivi, sa socializam cu ceilalti, sa dobandim comportamente pozitive si sa avem aspiratii ridicate.

Veste buna sau nu, educatia, indiferent prin ce modalitate se realizeaza este un proces continuu care dureaza toata viata.

Leave A Comment