Educatia prin traditii! – Confesiunile Mihaelei

Tradiția, asa cum ne spune DICTIONARUL deriva din (lat. traditionem, care inseamna a inmâna, a da mai departe) adica transmiterea continuă a unui conținut cultural de-a lungul istoriei de la un eveniment generator sau un trecut imemorabil. Acest patrimoniu intangibil poate fi vectorul identității unei comunități umane. În sensul său absolut, tradiția este o memorie și o idee, într-un cuvânt, o conștiință colectivă, alături de datoria de a transmite mai departe și a îmbogăți. Cu articolul nedefinit, o tradiție poate însemna, totodată, o mișcare religioasă sau, mai degrabă, o anumită practică simbolică, cum ar fi, spre exemplu, tradițiile populare. Nimic spectaculos veti spune. 

Partea frumoasa vine in momentul in care realizam fiecare ca traditiile nu se formeaza din neant ci fiecare din noi e parte creatoare a traditiilor incepand din familie. Sunt bune traditiile dezvoltate in familie deoarece ele contribuie la bunastrea familiei si pot fi punct de plecare pentru educarea valorilor dar si de a construi relatii autentice de familie.

Bazele traditriilor se pun in copilarie si adulti fiind rememoram cum ne-am simtit , cum mirosea de sarbatori cand mama facea cozonaci, cum ne pregateam pentru anumite evenimente, cum asteptam cu nerabdare sa se intample lucruri. De ce sunt importante traditiile in familie? Pentru ca sunt punct de plecare pentru copil il ajuta sa isi raspunda la intrebarea : „cine sunt eu?”.

Cum ia nastere o traditie? Traditiile pornesc de la obiceiuri pe care le aplicam cu regularitate si ele nu sunt complicate sau costisitoare. Aceste actiuni intreprinse in familie au rolul de a face lucruri impreuna pornind de la banala luare a mesei cu toata famila, la o anumita ora, in anumite conditii pentru a da o semnificatie aparte fiecarui mic eveniment de familie atunci cand este facut cu voie buna si comuniune. Aceste traditii intaresc conceptul de familie. Traditiile in familie deriva de la ritualuri zilnice, saptamanale, anuale. Ele includ gesturi de  tandrete, salutul, reuniunea de grup seara inainte de culcare,  politetea si bunele maniere pot deveni ritualuri frumoase care ofera copilului incredere, siguranta si deschidere. Ritualurile saptamanale se pot construi in jurul activitatilor pe care le facem impreuna in timpul liber: iesiri la evenimente culturale, in natura, vizite la bunici sau activitati impreuna cu prietenii de familie – toate pot constitui repere importante in exersarea trairii valorilor umane. Ritualurile anuale, cum ar diferitele sarbatori, zilele de nastere sau alte ocazii speciale, o vacanta anuala mai lunga, pot fi integrate ca si traditii anuale de familie. Consecventa si sensul pus in aceste momente este ceea ce face o traditie atractivaCand un eveniment se repeta intr-o familie, copiii incep sa-l anticipeze. Ei asteapta sa se intample la acel moment din calendar. Vor participa,  apoi isi vor aminti.

Oricare ar fi traditia, ea trebuie facuta in asa fel incat sa fie memorabila, doar a familiei voastre, o traditie pe care copiii sa si-o aminteasca.

Aceste traditii de familie, daca le multiplicam si imbinam pot deveni traditii ale comunitatii si chiar nationale daca aduna adepti si se desfasoara cu regularitate si seriozitate. Traditiile populare fac din noi ca popor ceva unic si irepetabil. Se spune ca vesnicia s-a nascut la sat si de aici deriva toate traditiile frumoase care ne diferentiaza ca neam.

De ce sat si de ce vesnicie? Pentru ca la sat, de acolo de unde toti ne tragem radacinile s-au nascut toate traditiile populare, ele s-au transmis din generatie in generatie ca obiceiuri apoi li s-a acordat o importanta deosebita si au devenit adevarate traditii care ne definesc ca oameni ai acestor pamanturi.

Lumea din care face parte taranul roman a fost dintotdeauna bogata in obiceiuri si traditii. Acestea par a fi pentru cei care le privesc din exterior, manifestari folclorice fabuloase. Pentru cei care le cunosc insemnatatea, stiu ca aceste obiceiuri si traditii ascund intelesuri profunde, despre relatiile interumane si despre relatiile oamenilor cu natura.

Obiceiurile traditionale romanesti au ca si modalitati de exprimare: muzica, coregrafia, gestica sau mimica. Sunt fapte culturale complexe, menite inainte de toate, sa organizeze viata oamenilor. Marcheaza momentele importante ale trecerii lor prin lume, si le modeleaza comportamentul. Cele doua mari categorii de obiceiuri si traditii sunt:

  • cele care marcheaza diferite evenimente ce se desfasoara de-a lungul anului. Sunt sarbatori religioase, cele legale, de munca agricola, de factori de mediu. Acestea vizeaza viata colectiva a satului, avand un caracter public si ciclic. Un loc special între obiceiurile religioase îl au cele  specifice Crăciunului și Paștelui.
  • a doua mare categorie se refera la obiceiurile care atesta diferite momente importante din viata omului. Desfasurarea lor este legata de momente bine determinate, care nu se repeta de-a lungul vietii.

Noi, romanii avem traditii minunate,  unice in lume care te transpun parca intr-un univers magic paralel. Copiii sunt cei care , daca li se ofera accesul la trecut pot descoperi si mari acest tezaur al traditiilor pentru a-si construi un viitor solid si mai frumos.

Leave A Comment